/ 07 Feb

Allergenen

Allergenen zijn bepaalde stoffen in voedingsmiddelen die het lichaam van sommige mensen aanzetten tot een allergische reactie. Deze reacties kunnen variëren van milde klachten, zoals niezen en huiduitslag, tot levensbedreigende anafylactische shock. Er zijn verschillende soorten allergenen, waaronder voedselallergenen, medicijnallergenen en insectensteken. Het is belangrijk om bekend te zijn met deze allergenen en hoe ze te voorkomen, aangezien dit kan bijdragen aan het voorkomen van ernstige allergische reacties.

Voedselallergenen

Voedselallergenen zijn stoffen in voedsel die bij sommige mensen een allergische reactie kunnen veroorzaken. Deze reacties kunnen variëren van milde symptomen zoals huiduitslag en jeuk tot ernstige symptomen zoals ademhalingsproblemen en zelfs shock. Veel voorkomende voedselallergenen zijn melk, eieren, noten, soja, gluten en vis. Het is belangrijk om allergenen te identificeren en te vermijden om gezondheidsproblemen te voorkomen. Voedselproducenten moeten de allergenen in hun producten vermelden op de verpakking, zodat consumenten bewust kunnen kiezen wat ze eten.

Onderzoek naar allergeniciteit 

Allergeniciteit is de mogelijkheid van een voedsel om een ‚Äč‚Äčallergische reactie te veroorzaken. Het onderzoek naar allergeniciteit is belangrijk voor de identificatie van potentieel allergene voedselingrediënten en het bepalen van de mate waarin ze allergenen zijn. Dit onderzoek maakt gebruik van verschillende methoden, waaronder huidpriktesten, bloedtests en uitgebreide voedselchallenges. Het is belangrijk op te merken dat niet alle mensen allergisch zijn voor dezelfde voedselallergenen en dat de ernst van de allergische reactie ook kan variëren. Onderzoek naar allergeniciteit blijft nodig om de gezondheid van consumenten te beschermen en om betere voedselveiligheidsregels en -richtlijnen te ontwikkelen.

Etiket

Verplichte informatie op het etiket

Allergenen zijn stoffen in voedsel die bij sommige mensen een allergische reactie kunnen veroorzaken. De Europese Unie heeft 14 voedselallergenen aangewezen die verplicht moeten worden vermeld op het etiket van voedingsmiddelen. Dit zijn onder andere melk, eieren, glutenhoudende granen, noten, soja, schaaldieren, mosterd, sesamzaad en selderij. Als een product één van deze allergenen bevat, moet het op het etiket worden vermeld, of het nu een natuurlijke component is of dat het toegevoegd is tijdens de verwerking. Informatie over allergenen op het etiket is belangrijk voor consumenten die allergieën hebben of die specifieke producten willen vermijden voor religieuze of dieetredenen.

Informatie over allergenen in onverpakte producten

Er zijn verschillende EU-wetgevingen die de verplichte informatie over allergenen in onverpakte producten regelen. Voedselbedrijven moeten ervoor zorgen dat de informatie duidelijk en begrijpelijk is voor de consumenten. De informatie moet specifiek zijn voor elk product en moet beschikbaar zijn bij de verkoop van het product. Dit kan door middel van plaatjes, posters, etiketten of informatiekaarten. Het is ook verplicht dat de informatie in dezelfde taal als de consument wordt verstrekt. Het is de verantwoordelijkheid van de voedselbedrijven om de informatie over allergenen te verstrekken, zodat consumenten met allergieën en intoleranties zich op een veilige manier kunnen voeden.

Copyright © 2023 Alle rechten voorbehouden | Gezondlevenmetpien.nl